Saltele Saltele
angle
Dormitor Dormitor
angle
Mobilă moale Mobilă moale
angle
Birou Birou
angle
Sufragerie Sufragerie
angle
Bucătărie Bucătărie
angle
Dulapuri Dulapuri
angle
Antreu Antreu
angle
Camera copiilor Camera copiilor
angle
Baie Baie
angle
Iluminare Iluminare
angle
Utilaj comercial Utilaj comercial
angle
Electrocasnice Electrocasnice
angle
Casă de vară Casă de vară
angle
Relaxe Home Relaxe Home
angle

Top 5 sfaturi pentru un somn mai bun

De ce am ajuns sa dormim mai putin decat stramosii nostri? Stresul si dieta nesanatoasa sunt principalii suspecti. Dar ce putem face pentru a ne "pacali" sa lungim noapte si sa o facem mai odihnitoare? Iata ce spun studile.

1. Patul merita toti banii

Poate ai crede ca se pune prea mult pret pe salteaua pe care dormi. Dar conteaza mai mult decat iti dai seama. Pana la urma, acolo petreci aproape o treime din viata. Asa ca trebuie sa fii sigur ca iti va sustine coloana vertebrala, ca se adapteaza formei si greutatii corpului, ca este hipoalergenica.
Pe masura ce bifezi toate aceste beneficii, e posibil sa creasca si pretul saltelei. Dar chiar este un produs in care sa investesti. 

2. Deconecteaza-te

Pare evident, dar este atat de important. Studii dupa studii arata ca lumina albastra a ecranelor (de la televizor, tableta sau telefon) este cel mai mare inhibitor de somn al erei noastre.
Asa ca, inainte de ora somnului, lasa pixelii deoparte si, in general, nu te mai concentra la nimic cu 20-30 de minute inainte sa te bagi in pat. Meriti o clipa de liniste pe langa haosul obisnuit.

3. Alcoolul nu ajuta

Un pahar inainte de somn ar putea fi chiar mai daunator pentru calitatea somnului. Da, iti amorteste simturile, ceea te poate ajuta sa adormi repede. Dar pe parcursul noptii, te face mai agitat si ingreuneaza ritmul firesc de respiratie.
De altfel, consumul de alcool inainte de culcare creste sansele de dezvoltare a apneei de somn, pe langa alte afectiuni.

4. Regleaza temperatura

Aici, fiecare parte a corpului are mofturile ei. In general, corpul tau prefera o temperatura ceva mai joasa decat ce se considera, de obicei, temperatura camerei. Dar extremitatile trebuie sa fie calde.
Poti folosi o sticla cu apa calda pentru a-ti incalzi picioarele, de exemplu. Si sa setezi termostatul cu 1-2 grade mai jos decat de obicei.

5. Dormi langa cine trebuie

Sa atingem si coarda sensibila. Daca tot ce am enumerat pana acum nu da rezultate, poate e cazul sa-ti pui si aceasta intrebare: cat de fericit sau fericita te face persoana langa care te asezi in pat? Pentru ca studiile indica o legatura stransa intre fericirea relatiei si calitatea somnului.

Are sens si la un nivel de baza - dormi mai bine cand n-ai griji, iar grijile din relatie sunt cele mai suparatoare. Dar functioneaza si la nivel chimic, pentru ca apropierea de o persoana cu adevarat draga, in special intr-un moment atat de intim, provoaca eliberarea de oxitocina, substanta numita si "hormonul fericirii".

Sfaturi pe aceasta tema sa tot fie! Dar important e sa respecti regulile de baza si sa pornesti cu ce e mai important: patul. De calitatea saltelei si a pernei chiar depinde cat de profund dormi si cat de bine de odihnesti.

Si ca sa dormi intr-adevar linistit, alege patul, perna si salteaua potrivită ca sa dormi cu adevarat linistit noaptea.