Îmbunătățește-ți somnul cu un jurnal al somnului
Saltele Saltele
angle
Dormitor Dormitor
angle
Mobilă moale Mobilă moale
angle
Birou Birou
angle
Sufragerie Sufragerie
angle
Bucătărie Bucătărie
angle
Dulapuri Dulapuri
angle
Antreu Antreu
angle
Camera copiilor Camera copiilor
angle
Baie Baie
angle
Iluminare Iluminare
angle
Utilaj comercial Utilaj comercial
angle
Electrocasnice Electrocasnice
angle
Casă de vară Casă de vară
angle
079 886 799
Comandă apel

Îmbunătățește-ți somnul cu un jurnal al somnului

Un jurnal de somn este o metodă simplă prin care să îți monitorizezi somnul și să ajustezi acolo unde este nevoie. Un jurnal te va ajuta să îți dai seama care este tiparul în care se încadrează somnul tău și dacă acesta este influențat de un comportament nociv pe care îl poți schimba singur. 

Nu există o listă clară cu ce trebuie să includă un jurnal al somnului. Însă ar trebui să includă măcar orele la care mergi la culcare și la care te trezești. Îți poți crea singur un jurnal de somn folosind un tabel în care să notezi aceste informații în fiecare zi. 

Jurnalul de somn ar trebui să includă informații despre: 

1. Orele la care mergi la culcare și la care te trezești
2. Câteva idei despre cum ai dormit în noaptea precedentă. Scrie în jurnal cât de satisfăcător a fost somnul tău. 
3. Notează de câte ori te-ai trezit în timpul nopții și pentru cât timp
4. Notează și numărul de reprize scurte de somn din timpul zilei, dacă ai avut parte de ele
5. Amintește-ți să notezi și câte cești de cafea sau pahare de alcool ai consumat în timpul zilei și la ce ore 
6. Notează în jurnal ora la care ai avut principala masă de seară și ultima băutură înainte de a merge la culcare
7. Menționează și intervalul orar în care ai făcut activități fizice. Nu uita că o sesiune de jogging sau de aerobic la sală înainte de culcare s-ar putea să îți îngreuneze somnul. 
8. Ar trebui să menționezi și dacă urmezi un tratament sau dacă ai luat medicamente în ziua respectivă și ora la care au fost administrate. 
9. La sfârșit, scrie câteva idei despre starea pe care ai avut-o când te-ai trezit de dimineață - ai fost somnoros, apatic, energic, etc. 

Cum te poate ajuta un jurnal al somnului?

Motivele pentru care să ții un jurnal al somnului sunt diverse. Poate că ești interesat să afli mai multe despre obiceiurile tale în timpul somnului și cum ai putea să le îmbunătățești. Sau poate ești curios să vezi cum schimbările stilului de viață îți afectează somnul? Un jurnal al somnului poate fi util în fiecare dintre aceste situații. În următoare fază, un medic va analiza jurnalul de somn și va identifica posibile legături dintre acesta și eventualele probleme cu somului. Dacă ești interesat doar de îmbunătățirea calității somnului tău, atunci poți observa singur care sunt obiceiurile negative de care trebuie să scapi.

Pentru cât timp trebuie să notezi în jurnalul de somn?

Nu există o perioadă ideală pentru care ar trebui să ții un jurnal de somn. Cel mai important este să fii perseverent și să notezi zilnic toate informațiile care te ajută să tragi concluziile în legatură cu somnul tău. Totuși, noi îți recomandăm să păstrezi jurnalul pentru cel puțin o săptămână, însă nu mai mult de o lună pentru că informațiile ar putea să se repete. 

Dacă mai ai și alte sfaturi pentru un somn odihnitor, scrie-ne în comentarii!